Rosyjskie bułeczki, które bardzo posmakowały mojej rodzinie. Dziś upiekę je kolejny raz.
Są przepyszne, idealne do szkoły dla dzieci. Wyglądają pięknie i dlatego też znikają bardzo szybko. Nie ukrywam, że są trochę pracochłonne, ale warto. Od pewnego czasu robię odrazu dwie porcje :) Jedna z makiem, druga z serem.
inspiracja mojewypieki.com
Przepis
Ciasto
- 325ml letniego mleka
- 50g roztopionego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki majonezu
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży lub 18 g świeżych
Wszystkie składniki włożyć do maszyny (u mnie Thermomix), nastawić program, wyjąć gotowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto można też zagniatać ręcznie: drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
W przypadku użycia drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn.
Nadzienie makowe
- roztopione masło
- mak suchy
- cukier
Nadzienie serowe
- 400 g zmielonego twarożku
- 0,5 szklanki cukru pudru cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- żółtko
- 4 łyżki masła
Podane składniki rozetrzeć na gładką masę.
Co dalej? :-)
Na blogu (na którym znalazłam przepis) znajduje się filmik pokazujący sposób formowania bułeczek. Zapraszam tutaj .
Smacznego
♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz