Witajcie w Nowym Roku :-)
Dzisiaj proponuję przepyszne ziemniaki.
Pieczone w piekarniku, a nie jak to zwykle ( u nas) bywa gotowane w wodzie.
Idealne do mięs - smakują wybornie z sosem czosnkowym.
Przygotowanie jest proste i zajmuje kilka minut (pomijając pieczenie :-) )
Składniki
ziemniaki
pieprz
sól
olej
masło
Przepis
Ziemniaki obrać, umyć i ponacinać w poprzek -> najlepiej położyć ziemniaka na drewnianej łyżce ( nóż zatrzyma się na brzegach łyżki i ziemniak nie zostanie do końca nacięty).
Przyprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Włożyć ziemniaki.
Wstawić do piekarnika na 30 minut, temp. 200 stopni.
Po około 30 minutach ziemniaki polać roztopionym masłem (można przyprawić ziołami) i piec jeszcze około 20 min. aż do miękkości i zarumienienia ziemniaków.
Smacznego
♥

też mam zamiar robić te ziemniaki! Pocięte w harmonijkę wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńA tymczasem zapraszam do akcji - na pewno ci się spodoba i przyda. :)
Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
nie przepadam ogółem za ziemniakami, pyrami, frytkami, ale za opcją = pieczone szaleję :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana :)!
pyszny dodatek do obiadku:) o wiele bardziej wole pieczone:)
OdpowiedzUsuńsą pyszne - na pewno będę je częściej robić i w duuuuużych ilościach :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ojej chyba zjem monitor, za takie ziemniaczki wszystko zrobię :) przepis prosty i doskonały, nic tu więcej nie potrzeba. Mój ulubiony cytat z filmu Hiway " Ziemniak jak to mówią cud natury" i to święta prawda :D
OdpowiedzUsuń