Składniki
0,5 kg łopatki wieprzowej
6 tortilli
papryka
100 g ryżu
pół puszki kukurydzy
sałata lodowa pokrojona w paseczki
2 pomidory
cebula
olej
sól, pieprz
pół łyżeczki ostrej papryki
sos
200 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki wyciśniętego czosnku
pęczek posiekanej natki pietruszki
wyciśnięty sok z połowy cytryny
sól, pieprz
przepis: gazetka Biedronki
Przygotowanie
- Ryż ugotuj do miękkości według przepisu na opakowaniu. Łopatkę pokrój w cienkie paski, dopraw solą i ostrą papryką. Mięsko podsmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania rumianego koloru (około 8 min).
- Wrzuć posiekaną paprykę i cebulę, a następnie dodaj pokrojone w ósemki pomidory. Smaż kolejne 5 min, pod koniec dodaj kukurydzę i dopraw całość solą i pieprzem. Farsz odstaw do przestygnięcia.
- Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Na tortillę układaj porcję ryżu, następnie mięso z warzywami, a na górę sałatę lodową. Zwiń w rulon. Zapiekaj w piekarniku (200 stopni) aż będą rumiane (ok 8 min). Podawaj z sosem.
Smacznego
♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz