Witajcie,
dzisiaj dzień pełen niespodzianek :)
a w oh-my-kitchen kokosowo
czyli
Bounty
Wczoraj upiekłam, a wieczorem zapakowałam mężowi do pracy kawałek ciacha razem z listem od..... świętego Mikołaja :)
Przepis
Ciasto
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać po jednym żółtku, dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać bułką tartą),
wlać ciasto.
Czas pieczenia 30 minut.
Temperatura 180 stopni C .
Krem
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
25 dag wiórków kokosowych
1 cukier wanilinowy
1 kostka masła (dałam mniej)
W garnku ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrami.
Dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na małym ogniu przez około 15 minut.
Dodać masło.
Budyń rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać do gotującej się masy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Ostudzoną masę kokosową wyłożyć na upieczone ciasto.
Polewa
125 g margaryny
1/2 szklanki cukru (najlepiej pudru)
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
W rondlu rozpuścić masło, dodać cukier. Wlać mleko.
Odstawić z ognia, dodać kakao i wymieszać.
Wystudzić.
Polać ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego!
♥
Miłego dnia!
Lubię to ciacho :D
OdpowiedzUsuńmmm, wygląda pysznie :) szkoda, że nie mam tego ciasteczka przy sobie... ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś bardzo podobne ciasto Bounty. Połączenie czekolady i kokosu jest znakomite :)
OdpowiedzUsuńucieszyłaby mnie taka kokosowa niespodzianka.
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto:) w tym roku na święta chce zrobić:)
OdpowiedzUsuńa na jakiej wielkości formie pieczesz to ciasto? Wygląda przepysznie i chciałabym wypróbować przepis....
OdpowiedzUsuńAnonimowy - okrągła forma, średnica 24 cm.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :-)
zrob na piatek za tydzien !!!!
OdpowiedzUsuń