poniedziałek, 17 grudnia 2012

Ryż z jabłkami

Idealny podwieczorek?

Ryż z jabłkami
Niezwykle proste danie, które zachwyca smakiem nawet tych bardzo wymagających :-)
Niebiański smak, cudowny aromat.
czego chcieć więcej?







Składniki *
ryż
jabłka
cynamon
mleko
cukier
2-3 jajka (białka)

nie podaję ilości składników, zawsze gotuję na oko w zależności od liczby osób :-)

Przepis
Ryż  Ugotować z mlekiem i wodą (w razie potrzeby w czasie gotowania dolewam mleko). 
Dodać cukier.
Jabłka  Obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Następnie dodać cynamon i cukier. 

Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Wyłożyć połowę ryżu, następnie jabłka i pozostały ryż.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na ryż.
Piec około 20 minut (do zarumienienia białek).
Temperatura 170 stopni
Można podawać ze śmietaną.

Smacznego

4 komentarze:

  1. to jedno z najwspanialszych dań na świecie :) szczególnie, kiedy przygotowuje je ktoś kochany :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...