czwartek, 6 marca 2014

Makowyje pluszki


Rosyjskie bułeczki, które bardzo posmakowały mojej rodzinie. Dziś upiekę je kolejny raz.
Są przepyszne, idealne do szkoły dla dzieci. Wyglądają pięknie i dlatego też znikają bardzo szybko. Nie ukrywam, że są trochę pracochłonne, ale warto. Od pewnego czasu robię odrazu dwie porcje :) Jedna z makiem, druga z serem. 




                                                                                                                               inspiracja mojewypieki.com
Przepis

    Ciasto
  • 325ml letniego mleka
  • 50g roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki majonezu
  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży lub 18 g świeżych
Wszystkie składniki włożyć do maszyny (u mnie Thermomix), nastawić program, wyjąć gotowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto można też zagniatać ręcznie: drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste i gładkie.
W przypadku użycia drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn.

 Nadzienie makowe
  • roztopione masło
  • mak suchy
  • cukier

Nadzienie serowe
  • 400 g zmielonego twarożku
  • 0,5 szklanki cukru pudru cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • żółtko
  • 4 łyżki  masła

Podane składniki rozetrzeć na gładką masę.

Co dalej? :-)
Na blogu (na którym znalazłam przepis) znajduje się filmik pokazujący sposób formowania bułeczek. Zapraszam tutaj .

  Smacznego



                           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...