piątek, 8 sierpnia 2014

Placki z cukinii

Pyszne placki z cukinii, które zrobiłam pierwszy raz w życiu :) aż wstyd się przyznać. Smakują rewelacyjnie i moim zdaniem są lepsze od placków ziemniaczanych. Kto nie próbował to proszę się skusić. Na dzisiejszy obiad będą idealne z dodatkiem jogurtu z czosnkiem i koperkiem.


                                                                                                            inspiracja  - poezja smaku
Składniki
1 duża cukinia
2 marchewki
pół cebuli
6 łyżek mąki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
1 ząbek czosnku
świeży koperek, szczypiorek
płaska łyżeczka soli morskiej
pół łyżeczki pieprzu
olej do smażenia

Przygotowanie
Cukinie myjemy, obcinamy końce i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około 10 min.
Po tym czasie cukinie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy marchewkę (startą na grubych oczkach) cebulę (pokrojoną w kostkę), mąkę, jajka, jogurt, posiekany koperek, wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
 

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...