czwartek, 22 listopada 2012

Schab pieczony z jabłkami i ziemniakami

Witajcie,

ostatnio było sushi, dzisiaj klasyka - schab :-)
Może własnie ktoś w tej chwili zastanawia się co zrobić  na obiad / kolację ? 

Polecam schabik!! :)

Samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu (zamarynowanie mięsa, przygotowanie ziemniaków i jabłek).
Trzeba tylko trochę poczekać aż mięso się upiecze :-)
W tym czasie możemy obejrzeć ulubiony serial czy poczytać książkę :)
Po ponad godzinie mamy kawał dobrego mięcha, pyszne ziemniaczki i jeszcze pyszniejsze jabłka.







Składniki

schab
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, papryka czerwona*)
jabłka
ziemniaki
olej (2 łyżki)
czosnek
* i inne, które wpadną w ręce :) proporcje wedle uznania :)

Przygotowanie 

Schab umyć, osuszyć. Przygotować marynatę: przyprawy wymieszać z olejem i przeciśniętym czosnkiem, natrzeć mięso (jeśli macie czas to oczywiście najlepiej odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny).

Ziemniaki obrać, przekroić na pół, przyprawić solą i pieprzem. Umyte jabłka pokroić w ćwiartki.

Przygotowane mięso, ziemniaki i jabłka wrzucić do rękawa (= smaczniejsze mięso i .... czysty piekarnik ;) ) Piec 1-2 godz. ( w zależności od wielkości mięsa) w 180 °C -200°C.

Można podać z kapustą kiszoną lub czerwoną.

Smacznego! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...