niedziela, 8 marca 2015

Niedziela: pieczemy kurczaka :)

Co na obiad? u nas znowu kurczak :) jest tak pyszny, że dzisiaj znowu pieczemy kurczaka na słoiku :) brzmi dziwnie? Tego kurczaka piekłam około tydzień temu i rodzinka tak zachwycona, że dzisiaj powtórka - mięso już marynuje się w lodówce.



Przepis 
Na początku marynujemy (najlepiej kilka godzin przed pieczeniem).
Do oliwy dodaję ulubione zioła i przyprawy - nacieram kurczaka.
Wstawiam do lodówki.

Po kilku godzinach:
Do słoika nalewam wody, nasadzam kurczaka i wstawiam go do naczynia żaroodpornego lub dużej głębokiej blaszki. Do blaszki/naczynia można również nalać wodę lub wrzucić pokrojone ziemniaki :)

Smacznego

4 komentarze:

  1. W jakiej temperaturze był pieczony ten kurczak i jak długo ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ane tka,

    kurczak ważył prawie 1,5 kg więc piekł się około 1,5 godziny.
    Jeśli chodzi o temperaturę to 30 min piekłam w 210 stopniach, następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz już wszystko jasne i za to dziękuję :). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...