środa, 2 stycznia 2013

Pieczone ziemniaki

Witajcie w Nowym Roku :-)

Dzisiaj proponuję przepyszne ziemniaki.
Pieczone w piekarniku, a nie jak to zwykle ( u nas) bywa gotowane w wodzie.
Idealne do mięs - smakują wybornie z sosem czosnkowym.
Przygotowanie jest proste i zajmuje kilka minut (pomijając pieczenie :-) )







Składniki
ziemniaki
pieprz
sól
olej
masło

Przepis
Ziemniaki obrać, umyć i ponacinać w poprzek -> najlepiej położyć ziemniaka na drewnianej łyżce ( nóż zatrzyma się na brzegach łyżki i ziemniak nie zostanie do końca nacięty). 
Przyprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Włożyć ziemniaki.
Wstawić do piekarnika na 30 minut, temp. 200 stopni.
Po około 30 minutach ziemniaki polać roztopionym masłem (można przyprawić ziołami)  i piec jeszcze około 20 min. aż do miękkości i zarumienienia ziemniaków.

Smacznego

5 komentarzy:

  1. też mam zamiar robić te ziemniaki! Pocięte w harmonijkę wyglądają uroczo :)

    A tymczasem zapraszam do akcji - na pewno ci się spodoba i przyda. :)
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam ogółem za ziemniakami, pyrami, frytkami, ale za opcją = pieczone szaleję :D
    pozdrawiam ciepło,
    Szana :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny dodatek do obiadku:) o wiele bardziej wole pieczone:)

    OdpowiedzUsuń
  4. są pyszne - na pewno będę je częściej robić i w duuuuużych ilościach :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej chyba zjem monitor, za takie ziemniaczki wszystko zrobię :) przepis prosty i doskonały, nic tu więcej nie potrzeba. Mój ulubiony cytat z filmu Hiway " Ziemniak jak to mówią cud natury" i to święta prawda :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...